Robotmelken in 72-stands draaimelkstal

Regilbury Park FarmGEA installeert in Wisconsin in de VS de eerste 72-stands draaimelkstal met robotarmen. GEA Farm Technologies legt daarmee in de Verenigde Staten de grootste draaimelkstal met een automatisch melksysteem aan.

Volledig automatisch

De nieuwe GEA-melkstal, een DairyProQ, combineert modules voor volledig automatisch melken met een 72-stands draaimelkstal. Dit type melkstal is in Europa eerder getest in de praktijk, maar met minder standen. Deze stal is de eerste van deze afmetingen en de eerste in Noord-Amerika, zo meldt het blad Dairy Herd Management. In de draaimelkstal heeft elke stand zijn eigen robotarm, voor een volledig automatische melking. Het aansluiten van de tepelbekers, het voorbehandelen, het melken en het dippen worden in één handeling uitgevoerd. Na de automatische afname wordt het melkstel gespoeld, voordat de volgende koe wordt gemolken. Het is ook mogelijk om een melkstel handmatig aan te sluiten, wanneer dat nodig mocht zijn.

Uitbreiden naar 2000 koeien

De familie Mlsna van East Town Dairy in Wisconsin laat de nieuwe draaimelkstal bouwen in combinatie met een nieuwe ligboxenstal voor 1300 koeien en een nieuwe jongveestal met drinkautomaten. De huidige 2×12 melkstal blijft bestaan voor verse koeien en dieren die speciale aandacht nodig hebben. De familie Mlsna wil het bedrijf op deze manier uitbreiden van 900 naar 2000 koeien. De verwachte opleverdatum is maart 2015.