Kritiek op melkprijs Fonterra blijft

zuivelfabriek FonterraDe toezichthoudende Commerce Commission blijft bij haar kritiek op het melkprijsbeleid van Fonterra in het seizoen 2013-2014. In het definitieve verslag heeft de commissie haar bevindingen op enkele punten bijgesteld na een reactie van Fonterra, maar de grote lijn blijft gehandhaafd.

Verlaging melkprijs

Aanleiding voor de kritiek is het besluit van de zuivelcoöperatie om de prijs met 55 cent te verlagen van 8,95 naar 8,40 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids (vet en eiwit). Fonterra verlaagde de melkprijs om te voorkomen dat de winst zou worden geschaad door ‘onverwachte’ en ‘ongekende’ gebeurtenissen, aldus de commissie. Met die verlaging besloot de coöperatie haar inkoopkosten te verminderen, aldus de commissie. Dat besluit betekende dat de melkveehouders minder voor hun melk kregen en Fonterra haarwinst veilig stelde. Met het besluit week, aldus de commissie, Fonterra af van haar zogeheten Milk Price Manual, waarin de melkverwerker beschrijft hoe de melkprijs voor een seizoen wordt bepaald. Fonterra kondigde in overeenstemming met de Manual een melkprijs van $ 8,95 per kilo milksolids aan, maar verlaagde die met 55 cent.

Reactie Commissie

Die gang van zaken is niet in de lijn met de opdracht om efficiënt te produceren, verklaarde vice-voorzitter Sue Begg van de commissie, waar ze aan toevoegde dat de commissie zich realiseert dat meerdere factoren van invloed zijn op de efficiënte werking van een bedrijf. De Commerce Commission is in 2012 op grond van de Dairy Industry Restructuring Actingesteld om toe te zien op het melkprijsbeleid van Fonterra, die op de lokale markt een dominante postitie inneemt.Bij de vorming van de melkverwerker is bepaald dat de commissie beoordeelt of Fonterra een concurrerende melkprijs betaalt, die de melkverwerker prikkelt om efficiënt te werken. De Commerce Commission houdt toezicht en rapporteert, maar heeft geen bevoegdheden om in te grijpen bij Fonterra!

Met dank aan ZuivelZicht voor dit opvallende bericht.