Superheffing 2013/14 voor Duitse veehouders

HM glas melk1309067_44491080Het voorlaatste quotumjaar 2013/14 eindigt voor de Duitse melkveehouders met de afdracht van een superheffing van 163 miljoen euro aan de Europese Commissie in Brussel. Ze hebben namelijk 588 miljoen kg melk meer melk geproduceerd dan toegestaan volgens het Duitse landenquotum. Iedere teveel geleverde kg melk wordt na de verrekening van de Duitse onder- en overschrijders bestraft met een heffing van maximaal 12,69 cent per kg.

 

Zachte landing in Brussel?

Momenteel bereiden de melkveehouders zich voor op het einde van de Europese melkquotering per 1 april volgend jaar. “Daartoe behoort ook met een grotere melkproductie te reageren op de stijgende internationale vraag naar Duitse melkproducten”, verklaart vicevoorzitter en melkveehoudersvoorzitter Udo Folgart van de Duitse boerenorganisatie DBV. Daarom ergert hij zich aan de besluiteloosheid in Brussel met betrekking tot het verlagen van de af te dragen superheffing. “Tot een zachte landing, die de Europese Commissie vóór de afschaffing van de melkquotering had aangekondigd, behoren ook zachte overgangen”, aldus Folgart.
Het DBV gaat ervan uit, dat de melkveehouders in alle EU-lidstaten het afgelopen én volgende (en laatste) melkquotumjaar tot liefst één miljard euro aan superheffing moeten afdragen aan de EU. Dat geld zou volgens Folgart in de sector moeten blijven om de concurrentiekracht van de melkveehouders te verbeteren.

Met dank aan Zuivelzicht voor dit bericht (zie www.zuivelzicht.nl).