Duitse DBV: EU verzwakt eigen melkveehouderij

Duitse DBV: EU verzwakt eigen melkveehouderij

HM draaimelkstal 1179191_92099641“De Europese melkveehouders zullen in de beide laatste melkquotumjaren vermoedelijk één miljard euro superheffing aan de Europese Commissie moeten afdragen. Dat is alles anders dan de door Brussel beloofde zachte landing uit de melkquota.”
Dit verklaarde een zeer teleurgestelde Udo Folgart, vicevoorzitter van de Duitse landbouworganisatie DBV en daarin verantwoordelijk voor de melkveehouderij in reactie op de EU-landbouwraad van 16 juni jongstleden in Luxemburg. Tijdens hun vergadering konden de EU-ministers van Landbouw het opnieuw niet eens worden over een verandering van de vetcorrectie en daarmee over de mogelijkheid om de Europese melkveehouders te behoeden voor hoge afdrachten van de superheffing. Folgart had geen goed woord over voor deze besluiteloosheid. “De Europese melkveehouders moeten juist nu hun bedrijven aanpassen om te kunnen concurreren op de wereldwijde markt, teneinde in de internationale concurrentie te kunnen blijven bestaan. Het is contraproductief aan de melkveehouderij een geldbedrag van één miljard euro te onttrekken, het verzwakt dan ook de sector”, laat hij optekenen.

“De wereldwijde vraag naar zuivelproducten uit de EU blijft onverminderd goed en zal jaarlijks 2 procent groeien”, benadrukte Folgart. Het betekent volgens hem dat de Europese melkveehouders voor een aanwezige markt produceren. Om dat door hoge superheffingen te bestraffen is ook om economische redenen de verkeerde weg. Het DBV eist daarom dat dit thema opnieuw op de agenda van de Raad van Landbouwministers wordt gezet en nu onder het Italiaanse voorzitterschap.
Met dank aan www.zuivelzicht.nl voor dit bericht van Folgart van de Duitse DBV.