Vrijhandelsakkoord Australie en China

HM glas melk1309067_44491080China en Australië tekenen dit jaar nog een vrijhandelsovereenkomst. Dat zeggen vertegenwoordigers van de Australische en Chinese overheid. Met name de Australische zuivelindustrie verwacht flink te profiteren van het akkoord.

Dit jaar nog?

Dat de deal dit jaar wordt gesloten, werd door een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel bevestigd aan de krant de Global Times na uitspraken van een Australische topambtenaar. Beide landen praten al tien jaar over een vrijhandelsovereenkomst. De Australische minister Andrew Robb van handel verklaarde onlangs op een bijeenkomst van de Australische Melkveehouderij dat hij dit jaar de onderhandelingen wil afronden. Verdere vertraging zou alleen maar de concurrentie in de kaart spelen, zei Robb.

Voorsprong NZ

Hij doelde daarbij op Nieuw-Zeeland dat al sinds 2008 een vrijhandelsovereenkomst heeft met China. De Nieuw-Zeelandse zuivelindustrie heeft sindsdien de export naar China met 3,7 miljard Australische dollars zien groeien, terwijl de Australische zuivelindustrie in dezelfde periode een groei van 173 miljoen Australische dollars noteerde. Onder de impuls van een vrijhandelsakkoord verwacht de Australische zuivelindustrie eindproducten als speciale poeders, kaas, boter en babyvoeding af te kunnen zetten in China.

Met dank aan ZuivelZicht voor dit belangrijke bericht!