DBV: zuivelketen met prijsschommelingen

1335_germanyVolgens de DBV moet de zuivelketen blijven omgaan met prijsschommelingen: “Onze melkveehouders en zuivelondernemingen zullen moeten blijven omgaan met prijsschommelingen op de melkmarkt.
” Dit stelde lde Udo Folgart, vicevoorzitter van de Duitse boerenorganisatie DBV en voorzitter van de DBV-melkveehouderijcommissie vorige week in Brussel. Zijn commissie was er op bezoek bij het bureau van de Europese Commissie dat de ontwikkelingen op de melkmarkt gadeslaat.

Diversificatie export

Uit de marktschommelingen van het verleden heeft de melkveehouder geleerd met overeenkomstige kostenaanpassingen in de melkproductie en veranderingen in het kuddemanagement te reageren. Daarnaast bouwen de Duitse zuivelondernemingen hun internationale markten verder uit om marktschommelingen beter op te kunnen vangen. Het embargo dat Rusland heeft uitgeroepen, toont nog eens aan dat diversificatie in de export belangrijk is. “Uit de gesprekken met mijn collega’s, ook in de Europese buurlanden, ervaar ik hoe belangrijk ze de economische beslissingsvrijheid waarderen om in de toekomst zelf de melkproductie te bepalen”, aldus Folgart.

Steun van EU

Desondanks heeft de politiek de plicht om de melkveehouders in crisistijden te ondersteunen. In zijn ogen heeft de Europese Commissie recent laten zien dat zij in staat is snel en flexibel op moeilijke marktsituaties in te spelen, zoals ontstaan na het Russische embargo. De introductie van steun voor de particuliere opslag van boter, mager melkpoeder en kaas heeft geleid tot stabilisatie van de prijzen in een groot aantal marktsegmenten. Daarom leverde Folgart kritiek op het Commissie-besluit om de particuliere opslag van kaas te staken.
De achtergrond is het volledig misplaatste optreden van enkele marktspelers. Zo heeft Italië, dat nauwelijks getroffen is door het Russische embargo, het grootste deel van het door de EU beschikbare contingent kaas voor particuliere opslag aangeleverd. Hij vindt het verstandiger dat ‘Brussel’ de voorschriften voor particuliere opslag van kaas zo aanpast, dat niet enkele EU-lidstaten deze marktordeningsmaatregelen geheel kunnen benutten en dat op een wijze waarvoor de maatregel eigenlijk niet is bedoeld.

Met dank aan ZuivelZicht voor dit interview.