Affichecampagne Boerenbond “Stop de waanzin”

Stop de waanzin (Belgie)Affichecampagne ‘Stop de waanzin’, want Boerenbond wil dat bedrijven opnieuw volwaardige toekomst krijgen.

Boerenbond

“De jongste maanden worden de landbouwers in Vlaanderen overstelpt met regelgevingen die de toekomst van vele bedrijven in het gedrang brengen. Voor ons is de maat vol en wij willen dat de waanzin stopt”. Dat stelde Sonja De Becker, ondervoorzitter van Boerenbond, dinsdag 24 maart op het bedrijf van Bart Hanssens-Mostaert in het West-Vlaamse Wijtschate, waar de start werd gegeven van een nationale affichecampagne die ook de voorjaarsklassiekers van de komende weken kleur moet geven.

Natura 2000

Met die affichecampagne die in gans Vlaanderen zal gevoerd worden de komende dagen wil Boerenbond de burgers erop attent maken welke de catastrofale gevolgen zijn van de vergroeningspolitiek die vandaag over het Vlaamse platteland raast. Klap op de vuurpijl waren daarbij de gevolgen van de Instandhoudingsdoelstellingen van Natura 2000. Zij hebben tot gevolg dat voor 1.200 leefbare bedrijven in Vlaanderen de toekomst totaal onzeker wordt. Daarbij zijn er een aantal rode bedrijven die wellicht zullen moeten stoppen, terwijl voor de oranje bedrijven, wanneer zij hun vergunning moeten vernieuwen, de verplichting wordt opgelegd om de ammoniakemissies met 30 % ten reduceren.

Onzekerheden

“Al die onzekerheden, die er komen op een ogenblik dat het in de landbouw al niet goed gaat (denk aan de varkenscrisis, de dalende melkprijzen, de moeilijkheden in de vollegrondsgroentesector, de catastrofale aardappelprijzen), zorgen ervoor dat er in de landbouw zeer veel frustratie en onmacht is”, zo stelt Sonja De Becker. Reden waarom een affichecampagne werd opgestart die deze frustratie weergeeft en tegelijkertijd benadrukt dat voor de boeren de maat vol is. Op de affiche is een dolgedraaide boom te zien is die als een pletwals over de landbouw walst. Tegelijkertijd staat in grote letters aangegeven dat die waanzin moet stoppen en dat de Vlaamse land- en tuinbouwers opnieuw een volwaardige toekomst moeten krijgen.

Samen met ABS

Deze affiches zullen de komende dagen en weken in heel Vlaanderen opduiken als symbool van de noodkreet die boeren en tuinders slaken naar de burgers en de politiek toe om te vragen deze pletwals van beperkende en bedreigende maatregelen te stoppen. Daarnaast wordt, samen met het Algemeen Boeren Syndicaat, een actie op het getouw gezet om tractoren en zwarte vlaggen langs het parcours van de komende Vlaamse wielerklassiekers te plaatsen en op die manier de catastrofale situatie voor tal van Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven in de schijnwerpers te plaatsen.

Met dank aan de redactie van Landbouwleven.