Evaluatie duurzaamheidsmonitor in Vlaanderen

vlag klein BelgieVlaamse melkveehouders hebben aandacht voor duurzaamheid. Sedert 1 januari 2014 is in het lastenboek van IKM ook de duurzaamheidsmonitor opgenomen.

Vrijwillig

Dit is een vrijwillig project, waarbij elk bedrijf initiatieven neemt in functie van zijn bedrijfsspecifieke mogelijkheden. IKM-bedrijven zijn verplicht deel te nemen aan deze duurzaamheidsmonitor, maar de duurzaamheidsinitiatieven hebben geen invloed op het behalen van een IKM-certificaat.

Evaluatie

Intussen zijn tot en met eind oktober reeds 1.338 bedrijven geëvalueerd op dat vlak. Uit die cijfers blijkt dat op de bedrijven gemiddeld 11,8 duurzaamheidsinitiatieven (uit een lijst van 35) worden toegepast. 88.12 % van de bedrijven geeft bij de evaluatie aan duurzaamheidsinitiatieven toe te passen.
Er mag dan ook geconcludeerd worden dat de Vlaamse melkveehouder zich engageert om diergezondheid, -welzijn, energieverbruik op een duurzame en verantwoorde wijze toe te passen waarbij ook aandacht geschonken wordt aan milieu, dierenvoeding, water en bodem en de sociale duurzaamheid.

Bron: IKM Nieuwsbrief Vlaanderen.