China Modern Dairy heeft in 2014 goed geboerd.

China zuivel ChinaChina Modern Dairy heeft in 2014 goed geboerd. Het concern, dat op 20 bedrijven meer dan 200.000 koeien melkt, meldt een stijging van de winst met 50 procent tot 112 miljoen euro, bij een omzetstijging van 52 procent.

Overschot

China Modern Dairy geeft in een toelichting op de jaarcijfers aan dat de markt in China in een jaar tijd is veranderd – van een tekort aan melk naar een overschot, vooral door de sterke toename van de import van goedkope melk. Dat had een forse daling van de melkprijs tot gevolg, wat veel Chinese melkveehouders er toe aanzette melk te dumpen of om melkkoeien naar de slacht te brengen. Die malaise ging aan het beursgenoteerde China Modern Dairy, getuige de jaarcijfers, goeddeels voorbij.

Rauwe melk

Het bedrijf voerde de melkproductie op en verkocht 931.334 ton melk, een stijging van 37 procent in vergelijking tot 2013. Voor dit jaar verwacht de melkproducent meer dan 1 miljoen ton melk te produceren. China Modern Dairy, dat in november in de problemen kwam toen er berichten verschenen dat het zieke koeien had verkocht op veilingen, voorziet dat in de komende jaren de vraag naar kwalitatief goede rauwe melk blijft groeien in China. Dit omdat de consumptie per hoofd van de bevolking naar verwachting blijft toenemen. Doordat de vraag het aanbod blijft overtreffen zal de prijs voor rauwe melk goed blijven, aldus het bedrijf.

Met dank aan ZuivelZicht.