Fonterra en Abbott samen in China

zuivelfabriek Fonterra
Het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern Fonterra gaat 300 miljoen dollar investeren in de ontwikkeling van een nieuw cluster van melkveebedrijven in China. Fonterra wil dat in samenwerking doen met het Amerikaanse farmaconcern Abbott.

Cluster met 16.000 koeien

Beide concerns kondigen de strategische alliantie aan. Het cluster moet gaan bestaan uit vijf melkveebedrijven waar 16.000 koeien worden gemolken met een jaarproductie van 160 miljoen liter. Abbott is een belangrijke speler op de Chinese markt voor babyvoeding en voeding. In juni opende het Amerikaanse concern een productielocatie voor voeding in Jiaxing en eerder dit jaar twee onderzoekcentra in Shanghai.

Derde cluster al in China

De ontwikkeling van het nieuwe cluster melkveebedrijven wordt het derde van Fonterra in China. De eerste twee staan in de provincies Shanxi en Hebei. Op de melkveebedrijven wil Fonterra in China melk produceren die voldoet aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. Daarmee speelt het concern in op de groeiende vraag naar kwaliteitsmelk op de Chinese markt. De koeien voor de melkveebedrijven in het nieuwe cluster worden betrokken van de bedrijven uit de eerste twee clusters van Fonterra in China of worden geïmporteerd.

Met dan aan Zuivelzicht (www.zuivelzicht.nl).