Fonterra: nog geen run op garantieprijs

zuivelfabriek FonterraOngeveer 180 melkveehouders hebben ingeschreven op de mogelijkheid om melk tegen een gegarandeerde melkprijs van 4,70 Nieuw-Zeelandse dollars per kilo milksolids te leveren aan Fonterra. De melkverwerker stelde de inschrijving vorige maand open.

Milksolids

De coöperatie bood aan om maximaal 20 miljoen kilo milksolids voor een gefixeerde melkprijs af te nemen. De 180 melkveehouders die zich hebben aangemeld brengen 14,5 miljoen kilo milksolids in. Het is voor de tweede keer op rij dat er minder kilo milksolids werden aangemeld dan Fonterra had opengesteld. Omdat er sprake is van onderschrijving heeft de melkverwerker de prijs vastgesteld op 4,70 dollar, de huidige melkprijs. De boeren konden inschrijven op een gegarandeerde melkprijs met een bandbreedte van 4,50 tot 4,70 dollar.

Vaste melkprijs

De eerste inschrijvingsmogelijkheid voor een vaste melkprijs was vorig jaar juni. Toen bood Fonterra aan om 40 miljoen kilo milksolids tegen een gegarandeerde melkprijs van 7 dollar per kg af te nemen. Boeren brachten 25 miljoen kilo milksolids in. Achteraf gezien zijn die melkveehouders spekkoper, want de melkprijs is sindsdien fors gedaald. En nog altijd wordt er gespeculeerd dat de melkprijs van Fonterra verder zal dalen.

Zekerheid

Met levering tegen een gefixeerde melkprijs wil Fonterra melkveehouders de mogelijkheid bieden om zekerheid in te bouwen qua inkomsten in een markt met sterke schommelende prijzen. De coöperatie stelt wel een limiet aan het aantal kilo milksolids dat een melkveehouder tegen een gegarandeerde prijs mag leveren. Tot dusverre is echter maar een fractie van de in totaal 1,6 miljard kilo milksolids die Fonterra verwerkt ingebracht onder de afspraak van een gegarandeerde melkprijs. De volgende inschrijving is in juni.

Met dank aan ZuivelZicht