Fonterra: zelfs 755 miljoen voor aandelen Beingmate

fonterra-logo-white-textDe Nieuw-Zeelandse melkverwerker Fonterra heeft een bedrag van 755 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars moeten neertellen voor de aankoop van 18,8 procent van de aandelen in de Chinese partner Beingmate.

Veel meer

Dat is aanzienlijk meer dan de 615 miljoen dollar die Fonterra vorig jaar augustus noemde voor de verwerving van een aandeel van 20 procent in de Chinese zuivelproducent. De financiële topman Lukas Paravicini van Fonterra verklaarde dat in de 615 miljoen dollar nog niet de transactie was verwerkt van de overname van de melkverwerkingsfabriek in het Australische Darnum door de joint venture die Fonterra en Beingmate hebben opgericht en waarin de Chinezen een meerderheidsbelang hebben van 51 procent. Bovendien waren valutaschommelingen van invloed op het uiteindelijke bedrag dat Fonterra moest neertellen, aldus Paravicini.

Babyvoeding

De Fonterra-topman had er geen verklaring voor waarom niet meer aandeelhouders zijn ingegaan op het bod van Fonterra. Met 18,8 procent van de aandelen blijft Fonterra 1,2 procent af van de afspraak dat Fonterra een vijfde van de aandelen van Beingmate in bezit krijgt. De samenwerking tussen Fonterra en Beingmate is vorig jaar augustus aangekondigd. Beide concerns verwachten gezamenlijk beter te kunnen inspelen op de groeiende vraag in China naar babyvoeding. Ook moet de joint venture zorgen voor meer afzet van Fonterra’s babyvoedingsproduct Anmum in China via de verkoopkanalen van Beingmate. Anmum wordt geproduceerd in Darnum.

Het Chinese concern heeft overigens een moeizaam 2014 achter de rug. Het kondigde vorige maand een substantiële verlaging van de operationele winst aan. Die zou met 90 procent zijn gedaald tot 13 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars. Volgende maand publiceert de zuivelproducent de definitieve cijfers.

Met dank aan ZuivelZicht.