Ingrijpende reorganisatie bij Fonterra op komst

fonterra-logo-white-textFonterra bereidt de medewerkers voor op een ingrijpende ontslagronde. Het personeel wordt dezer dagen ingelicht tijdens een reeks bijeenkomsten.

Wereldwijde bezem

De coöperatieve melkverwerker gaat wereldwijd de bezem halen door ondersteunende diensten om kosten te verlagen en meer waarde te creëren. Over de omvang van het aantal ontslagen doet het concern geen mededeling. Medewerkers wordt met klem gezegd niet te praten met de media gedurende de consultatieronde. Toch wordt er volop gespeculeerd in de pers over ontslag van honderden medewerkers. In reactie daarop heeft Fonterra bevestigd dat er een omvangrijke ontslagronde aankomt. Het betreft inkoop, financiën, informatie-diensten, human resources, strategie en juridische teams, aldus het concern. Fonterra heeft consultant McKinsey & Co ingehuurd om de activiteiten wereldwijd door te lichten. Dit is onderdeel van de strategie om Fonterra beter te laten anticiperen op de snel veranderende wereldwijde marktomstandigheden waarin het concern opereert.

Historisch laag

De reorganisatie is al eerder aangekondigd door ceo Theo Spierings. De coöperatie wil snijden in de ondersteunende diensten en de afdelingen marketing en verkoop versterken, teneinde betere resultaten te boeken in de afzet van producten. Doel is om de leden-melkveehouders een betere melkprijs uit te betalen. Dit is een reactie op kritiek van de leden-melkveehouders die vinden dat het concern te weinig waarde toevoegt aan de melk. De melkprijs die Fonterra uitbetaalt is met $ 4,40 historisch laag en daardoor kampen veel melkveehouders met een negatieve cash-flow. Door de aanhoudende slechte prijzen op de wereldmarkt, de GlobalDairyTrade noteerde deze week voor de achtste achtereen volgende keer lagere prijzen, maken melkveehouders zich meer en meer zorgen. De negatieve cash-flow houdt zeker tot oktober aan, stelde vice-voorzitter Chris Lewis van de Federated Farmers in reactie op de laatste GDT-veiling. “We zijn op onbekend terrein gekomen. Hier zijn geen woorden voor.”

Met dank aan ZuivelZicht en Fonterra….