Ook melk van niet-leden bij Fonterra

zuivelfabriek FonterraFonterra gaat melk in eigen land melk verwerken van melkveehouders die geen lid zijn van de coöperatie. Daarvoor is dochtermaatschappij Mymilk opgezet, die met name in regio’s rond Southland melk moet gaan ophalen.

Mymilk

De melkveehouders leveren op basis van eenjarige contracten. Die overeenkomst kan telkens worden verlengd tot een maximum van vijf jaar. De Mymilk-leveranciers hebben niet de verplichting om Fonterra-aandelen aan te schaffen. Als ze dat op enig moment wel doen, dan worden ze lid van de coöperatie en leveren ze rechtstreeks aan Fonterra. Fonterra komt met deze constructie om het voor melkveehouders makkelijker te maken om te leveren. “We weten dat er boeren zijn die het coöperatieve model steunen, maar bezig zijn om hun bedrijf op te bouwen en niet de financiële middelen hebben om toe te treden,” verklaarde Fonterra-voorzitter John Wilson.

Concurrerende prijs

De melkprijs die aan de Mymilk-leveranciers wordt betaald zal concurrerend zijn, maar nooit hoger zijn dan de melkprijs die Fonterra-leden krijgen, aldus Wilson. Hij verwacht dat Mymilk in de eerste vijf jaar melk gaat verwerken van tussen de 100 en 200 melkveehouders. De leden van Fonterra stemmen in met de Mymilk-plannen van de coöperatie, maar stellen wel twee voorwaarden. Om te beginnen vinden ze dat het doel moet zijn dat de nieuwe leveranciers uiteindelijk Fonterra-lid moeten worden. En ook mag het aandeel van de niet-leden in de totale melkaanvoer van Fonterra niet meer dan 5 procent bedragen.

Concurrentie

Mymilk is ook het antwoord van Fonterra op de toenemende concurrentie in de slag om de melk in Nieuw Zeeland. Fonterra verliest in het thuisland marktaandeel. In 2001 haalde de coöperatie 96 procent van de melk op. Nu is dat 87 procent. Dit terwijl Fonterra de ambitie heeft om meer melk te gaan verwerken. In 2025 moet dat 30 miljard liter zijn, dat is 9 miljard meer dan dit jaar.

Met dank aan de redactie van ZuivelZicht