Tegenvallend dividend bij Fonterra over 2014

zuivelfabriek FonterraMelkveehouders zijn niet blij met dit Fonterra-dividend. Fonterra handhaaft de melkprijs dit seizoen op NZ$ 4,70 per kilo milksolids. Het dividend dat ze uitbetaalt aan de melkveehouders daalt met 5 dollarcent. Dat was vorig melkseizoen 25 tot 35 cent per geleverde kilo milksolids en wordt 20 tot 30 cent.

Theo Spierings

Dit maakte de Nieuw-Zeelandse melkverwerker bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Topman Theo Spierings verklaarde de cijfers met de ontwikkelingen op de internationale zuivelmarkt. Die wordt dit melkseizoen gekenmerkt door scherpe prijsdalingen tot december en een voorzichtig maar breekbaar herstel sindsdien. Spierings: “Onze halfjaarcijfers zijn een momentopname van de zware omstandigheden waarin de zuivel verkeert met variabele prijzen, vraag en productie.”

Niet blij

De leden melkveehouders van Fonterra zijn niet blij met de berichten. Met name het dividend dat Fonterra uitbetaalt valt tegen, zegt Andrew Hoggard, voorzitter van de Federated Farmers. “Melkveehouders gingen er vanuit dat de lage melkprijs waarmee Fonterra de productiekosten drukt, zou worden gecompenseerd met een hoger dividend. Dat is dus niet het geval en dat zal Fonterra moeten gaan uitleggen aan de melkveehouders.”

Toegevoegde waarde

De teneur in de reacties op de cijfers van Fonterra is dat de melkverwerker er onvoldoende in slaagt om waarde toe te voegen aan de melk zodat een goed rendement op de investeringen wordt gerealiseerd. Die gedachte wordt gestaafd met de daling van het dividend. Dat geeft de waarde weer die Fonterra heeft verwezenlijkt op de producten. Topman Spierings verklaarde dat Fonterra voor een paar belangrijke beslissingen staat inzake de strategie voor de komende jaren. De melkverwerker en ’s werelds grootste zuivelexporteur investeert nadrukkelijk in het maken van meer producten met hoge toegevoegde waarde. De vraag is, aldus Spierings, of Fonterra dat beleid moet versnellen.

Cash flow

Door de aanhoudend lage melkprijs en het tegenvallende dividend komen steeds meer melkveehouders, die het winterseizoen ingaan, in financieel lastige situaties terecht. Op tal van bedrijven ontstaan cash flow-problemen. Zuivelorganisatie DairyNZ heeft berekend dat de gemiddelde melkveehouder een melkprijs van NZ$5,40 per kilo milksolids nodig heeft om aan al zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Met dank aan ZuivelZicht.