LTO: 2015 geen goed melkprijsjaar voor melkveehouders

melk en melkdruppelsSterke daling van de EU-melkprijs in tweede halfjaar! Melkveehouders hebben goed jaar achter de rug. Voor de Europese melkveehouders is 2014 per saldo een goed jaar geweest. Nooit eerder ontvingen ze voor hun melk gemiddeld zo’n hoge prijs. De recordprijs was vooral te danken aan de gunstige prijsontwikkeling in het eerste halfjaar. Daarna ging de prijs sterk omlaag (ca. 25%) en tot nu toe heeft de melkprijs zich nog niet hersteld: deze is nu gemiddeld ca. tien cent per liter lager dan een jaar geleden.

Melkprijsvergelijking

Dit blijkt uit de LTO-Internationale Melkprijsvergelijking, die op het melkveebedrijf van de familie Hupkes in Didam is gepresenteerd. De vergelijking wordt gemaakt in opdracht van de vakgroep LTO Melkveehouderij in samenwerking met de European Dairy Famers. ZuivelNL voert de vergelijking in de praktijk uit. Uit het rapport blijkt dat zestien Europese zuivelbedrijven vorig jaar uitkwamen op een melkprijs van gemiddeld € 38,62 per 100 kg melk. Dit is 1,7% meer dan in 2013. Dat kalenderjaar stond ook al in de boeken als recordjaar. Vanaf augustus 2014 zorgde de Russische boycot voor meer druk op de zuivelmarkt, waardoor de daling van de melkprijs werd verdiept en versneld.

Nederlandse zuivel

In de prijsvergelijking handhaafde het Nederlandse bedrijf FrieslandCampina zich bovenin de ranglijst: net als vorig jaar staat deze zuivelonderneming op de derde plaats (€ 41,17). De top-drie bleef ongewijzigd: bovenaan staat Hämeenlinnan O in Finland (45,91), gevolgd door het Italiaanse Granarolo (44,67). DOC Kaas zakte van de vierde naar de elfde plaats (36.56). In een langjarig gemiddelde (2008 t/m 2014) staat DOC negende en FrieslandCampina derde.
Bij de berekeningsmethode wordt er van uitgegaan welke prijs een veehouder zou krijgen wanneer hij een bepaalde hoeveelheid melk aflevert van een bepaalde kwaliteit en samenstelling aan verschillende zuivelbedrijven. In de praktijk kunnen cijfers afwijken vanwege de werkelijke samenstelling, kwaliteit, hoeveelheid e.d. afgeleverde melk aan de zuivelfabriek.

Fluctuatie

Na meerdere relatief goede melkprijzen zal 2015 echter geen goed melkprijsjaar worden, zo voorspelt Kees Romijn, voorzitter LTO Melkveehouderij in het rapport. Hij ziet op dit moment weinig of geen lichtpuntjes voor herstel op de afzetmarkt. Dit vooruitzicht onderschrijft het belang om voldoende financiële buffers te vormen om tegenvallende melkprijzen op te kunnen opvangen, aldus Romijn. Dat de melkprijzen steeds meer gaan fluctueren heeft het afgelopen jaar duidelijk laten zien, stelt Romijn. Deze prijsschommelingen maken het volgens hem voor melkveehouders steeds lastiger de geldstromen op hun bedrijf goed te begroten en investeringen te plannen.

Met dank aan LTO Melkveehouderij en www.milkprices.nl