Nieuws van Rabobank in Nieuw-Zeeland

logo RabobankOver drie tot vijf jaar bedraagt de prijs van een ton volle melkpoeder gemiddeld 3.500 Amerikaanse dollar. Dat is 1.000 dollar meer dan nu, een prijsstijging van 40 procent. Die verwachting heeft Ben Russell, algemeen directeur van de Rabobank Nieuw-Zeeland. De directeur spreekt over een stabiele prijs waar exporteurs en importeurs mee gaan rekenen.

Zuivelonderzoek NZ

Er tekent zich een ommekeer af op de internationale zuivelmarkten, aldus de bank. De melkveehouders in Nieuw-Zeeland zullen dat terugzien in de melkprijs voor volgend melkseizoen. Dat zegt Haley Moynihan, directeur zuivelonderzoek van de Rabobank in Nieuw-Zeeland. Hoewel de vraag uit belangrijke epcortmarkten als China nog steeds erg terughoudend is als gevolg van hogere productprijzen in de winkel in combinatie met een tragere groei van de economie en de inkomens in China, verwacht Moynihan dat de vraag op de internationale markt gaat aantrekken in 2015.

Verwachting melkprijs

Dat zal ongeveer 1,5 procent groeien ten opzichte van 2015, aldus Moynihan. Een toename die nog achterblijft bij de vijfjaarlijkse gemiddelden. De Rabobank verwacht ook een positief effect van een waardevermindering van de Nieuw-Zeelandse dollar, die nu nog sterk is en daardoor ongunstig voor de export. Voor het volgende melkseizoen zouden melkveehouders met een melkprijs van 5,50 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids moeten rekenen om aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, aldus CEO Russell. De verwachte melkprijs voor dit seizoen ligt voor de Nieuw-Zeelandse melkveehouders beneden de 5 dollar.

Met dank aan de Rabobank.