NZ: melkveebedrijven dreigen om te vallen

Milk New ZealandCentrale Bank in NZ stelt: bedrijven vallen om als melkprijs slecht blijft. Als de slechte melkprijs aanhoudt, dan bestaat de kans dat melkveebedrijven gedwongen verkocht moeten worden. Dat zegt Graeme Wheeler van de Reserve Bank in een financiële rapportage.

De Reserve bank

De Reserve Bank ofwel de centrale bank van Nieuw-Zeeland, voorziet ook dat de banken die in de melkveesector kredieten verstrekken, risico’s lopen. De melkveehouders in Nieuw-Zeeland krijgen dit jaar een melkprijs die op het laagste niveau ligt van de afgelopen vijf jaar. Volgens Wheeler die sprak op een hoorzitting van de parlementaire commissie voor financiën en uitgaven, heeft 37 procent van de melkveehouders te maken met een negatieve cash flow bij een voorziene melkprijs van 4,50 NZ dollar per kilo milksolids.

Schuldenlast

De schuldenlast in de sector is sinds 2003 verdrievoudigd tot 34 miljard dollar, aldus Wheeler. Een derde van die schuld, ruim 11 miljard dollar, rust op 10 procent van de bedrijven die zwaar gefinancierd zijn. Wheeler: “Dat is een grote zorg.” Met name melkveebedrijven met een grote schuldenlast lopen het risico dat ze gaan omvallen. “Als de we nog een jaar met lage prijzen krijgen, dan is dat een zorg voor de melkveehouders maar ook voor de economie. Daar is geen twijfel over,” aldus Wheeler. De zuivelsector is goed voor ongeveer een derde van de export in Nieuw-Zeeland.

Met dank aan ZuivelZicht.