Omzet 2014 Duitse zuivelcoöperaties 14,8 miljard euro

voerhek en koeienDe Duitse zuivelcoöperaties wisten in 2014 hun omzet met 3,5 procent te verhogen naar 14,8 miljard euro. Dit maakte het Deutscher Raiffeisenverband (DRV) onlangs bekend. Bij het DRV zijn 2.316 Duitse coöperaties in de landbouw aangesloten.

Moeilijk zuiveljaar verwacht

Het jaar 2014 was voor de Duitse melkveehouders en hun zuivelondernemingen een goed jaar, ondanks de prijsdalingen voor zuivelproducten in het tweede halfjaar. De melkaanvoer steeg 3,5 procent tot de recordhoogte van 31,4 miljard kg melk. Het DRV gaat voor 2015 uit van een moeilijk zuiveljaar. De lagere consumentenprijzen en de dreigende, hoge superheffing die aan de Europese Commissie moet worden betaald, leiden tot slechts een geringe groei van de sector dit jaar. “Maar in de laatste weken is zowel nationaal alsook in meerdere EU-lidstaten de melkproductie afgeremd. Dat leidt tot stabilisering van de markten. Een ontwikkeling die wordt bevorderd door de zwakke euro en de daardoor aanmerkelijk verbeterde concurrentiepositie bij export. Zeker tot aan het einde van dit eerste kwartaal kan deze trend doorzetten”, aldus dr. Henning Ehlers, secretaris-generaal van het DRV.

Uitbreiding producten en markten

De afgelopen jaren hebben de Duitse melkveehouders bij relatief hoge uitbetaalde melkprijzen hun productie voortdurend vergroot. “Ik ga ervan uit dat bij het wegvallen van de melkquotering zich in Duitsland geen forse productieverhoging voordoet. De zuivelcoöperaties staan in een goede dialoog met hun leden om de toekomstige verwerking en afzet af te stemmen. Vooral in streken met een gegroeide melkaanvoer is inmiddels in toekomstgerichte, nieuwe productiecapaciteit geïnvesteerd. Tegelijk werken de ondernemingen voortdurend aan verbreding van het productassortiment en hun afnemers, aan de uitbouw van producten met meer toegevoegde waarde en het ontsluiten van nieuwe exportmarkten”, aldus dr. Ehlers bij de presentatie van de DRV-jaarcijfers in Berlijn.

Met dank aan Zuivelzicht.