Ook Rabobank blij met AMvB van Dijksma

logo RabobankDe Rabobank is in principe blij met de AMvB die staatssecretaris Sharon Dijksma deze week bekendmaakte. “Hier kan de sector mee uit de voeten”, meent Ruud Huirne, Rabo-directeur Food & Agri.

AMvB

Huirne verwacht geen ongeremde groei van de melkveehouderij, iets waarvoor maatschappelijke organisaties waarschuwen. “Ook zonder de AMvB zou de groei niet ongebreideld zijn, maar met de AmvB worden duidelijke voorwaarden gesteld aan uitbreiding van de productie, zonder dat bedrijven direct op slot worden gezet”, aldus Huirne in een bijeenkomst met de vereniging van landbouwjournalisten in Utrecht.

Schaalvergroting

De Rabobank heeft niets tegen schaalvergroting, verzekert Huirne. “Wij als bank stellen echter als een van de randvoorwaarden voor financiering dat er draagvlak, lokaal of regionaal, moet zijn voor plannen. Als er draagvlak is voor de schaalvergroting, dan kan de investering verantwoord zijn. In Nederland zijn daarbij grote regionale verschillen. Wat in Brabant niet kan, is misschien in Groningen wel haalbaar.”

Financiering

Huirne kan geen schaalgrootte geven die vanuit de financiering acceptabel of ideaal is. “Daarvoor bestaat geen wiskundige formule. Bedrijfsontwikkeling vraagt een benadering van de plannen in de context.”
Schaalvergroting is bovendien niet altijd de manier om de eigen concurrentiepositie te verbeteren, waarschuwt de Rabo-topman. “Uiteindelijk moet de investering bijdragen aan de ontwikkeling en continuïteit van de onderneming en niet aan een langdurige verhoging van de kostprijs.”

Met dank aan PlattelandsPost