OptiKuh: project om houden van koeien te verbeteren

vs_3 Veeteelt rundveestapel groeitOptiKuh: Een Duits project om het houden van koeien te verbeteren. Peter Bleser, de Duitse staatssecretaris van Landbouw, heeft vorige maand het startsein gegeven voor het onderzoeksproject ‘OptiKuh’.

Duurzaamheid

In dit project werken vijftien partners uit onderzoeksinstellingen en het praktijkgerichte onderzoek met melkveebedrijven samen in het vinden van nieuwe wegen ter verbetering van het houden van melkkoeien. De centrale vragen zijn hoe zich in de melkveehouderij de diergezondheid en dierenwelzijn verder laten verbeteren, het klimaat minder wordt belast en tegelijk het economisch rendement voor de melkveehouders stijgt. “Het doel is door gerichte overheidssteun van dit innovatieve onderzoeksproject voor meer duurzaamheid in de melkveehouderij te zorgen”, aldus Bleser.

OptiKuh

Het totale budget van dit project dat een looptijd heeft van drie jaar en vier maanden, bedraagt rond 3,35 miljoen euro. Het ministerie van Voeding en Landbouw in Berlijn ondersteunt ‘OptiKuh’ met een bedrag van 2,55 miljoen euro uit haar programma ter bevordering van de innovatie in de landbouw. In twaalf onderzoeks- en referentiebedrijven in Duitsland wordt tijdens de looptijd van het project door middel van uitgebreid onderzoek gefokt op voeropname en een constante stofwisseling, waarbij rekening wordt gehouden met de methaanemissies van de melkkoe en de voerefficiency.

Veevoer

Ook de samenstelling van het veevoer is een zwaartepunt in het onderzoek. Verschillende mogelijkheden en tijdstippen van voedering, gebruik van meetgegeven uit melk en langdurige veevoeronderzoek moeten tot nieuwe inzichten leiden. Tevens wordt rekening gehouden met de erfelijke eigenschappen van de melkkoeien. Het project moet leiden tot duidelijke aanbevelingen voor het houden van melkkoeien.

Met dank aan het OptiKuh project.