Zorgen over droogte in Nieuw-Zeeland

logo Milk NZIn Nieuw-Zeeland staat de melkproductie onder druk door de droogte. Als de droogte aanhoudt, zal de totale productie die melkseizoen lager uitkomen dan de voorspellingen.

Droogte

Door de droogte krijgen de boeren het financieel nog lastiger. Naast de lage melkprijs moeten ze extra kosten maken om de voervoorziening op peil te houden. Er is sprake van een buitengewoon lange droogteperiode. De regen blijft nu zo lang uit dat er op het Zuidereiland wordt gesproken over het ontstaan van droogtegebieden. In sommige streken is sinds juni minder dan 100 milimeter gevallen, een derde van de normale neerslag. Door hoge temperaturen in januari wordt de situatie verergerd. Als er de komende weken geen verandering in de situatie komt gaat er een tekort aan wintervoer ontstaan op de melkveebedrijven. Feit is nu al dat melkveehouders door een tekort aan gras moeten bijvoeren, wat ze op kosten jaagt.

Effect

Als de melkproductie in Nieuw-Zeeland, de grootste zuivelexporteur ter wereld, daalt, kan dat effecten hebben op de prijzen voor de grondstoffen op de wereldmarkt. In 2013 had de inzakkende productie in Nieuw-Zeeland tot effect dat in Azië veel zuivelgrondstoffen werden ingekocht om voorraden aan te leggen, met als effect dat de prijzen snel stegen. Economen van de ASB Bank in Nieuw-Zeeland voorspellen dat de melkproductie die seizoen minder hoog zal zijn als voorspeld. Daarbij verwijzen ze onder meer naar

Synlait

Fonterra dat in december meldde dat de verwachte stijging van twee procent in de melkaanvoer er dit seizoen niet inzit. Synlait laat weten dat er nog geen sprake is van een verminderde aanvoer van melk. De melkveehouders die aan de melkverwerker in Rakaia leveren zijn voorzien van goede irrigatievoorzieningen, waar door ze nog geen tekort aan water hebben, aldus Synlait-topman John Penno. Ook de ASB-economen voorzien problemen in de voervoorziening. Bij aanhoudende droogte gaat de grasopbrengst in de maanden januari tot maart tegenvallen. In Canterbury en oost-Otaga zal, zo zijn de verwachtingen, de opbrengst 50 procent lager zijn dan normaal. In andere gebieden ligt dit percentage op 35 tot 40.

Met dank aan ZuivelZicht.