Borging diervoeders in SecureFeed

DSC_1080Partijen in de diervoedersector hebben een nieuwe organisatie opgericht voor de borging van veiligheid van voeders en grondstoffen: SecureFeed. Met dit initiatief komt de borging van veiligheid van alle diervoeders die worden aangekocht op het veehouderijbedrijf, onder de controle van één nieuwe organisatie.

Opvolger voor Trustfeed

De krachtenbundeling zorgt voor meer regie, daadkracht en voor transparantie door betere informatie-uitwisseling. SecureFeed wil als centraal aanspreekpunt fungeren voor alle ketenpartijen in de zuivel-, ei- en vleesketens en voor externe partijen. De bestaande programma’s – zoals Trustfeed in de mengvoerindustrie en het CBV-programma voor de fouragehandel – worden geïntegreerd in de activiteiten van SecureFeed. De diervoedersector komt tot dit initiatief omdat ze grote waarde hecht aan het vertrouwen in voedsel afkomstig uit dierlijke productieketens.

Onafhankelijkheid als stichting

De nieuwe organisatie is een stichting. Een belangrijk uitgangspunt bij de oprichting van de stichting was het borgen van objectieve besluitvorming en onafhankelijk toezicht.

Het bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van de diervoedersector en staat onder leiding van een externe, onafhankelijke voorzitter. Naast het bestuur wordt in de stichting een Raad van Toezicht ingesteld. Deze bestaat uit vertegenwoordigers uit de diervoedersector en onafhankelijke externe deskundigen. De raad houdt toezicht op de activiteiten en zal onafhankelijk van het bestuur bindende adviezen geven over voedselveiligheidszaken.

De komende maanden wordt de praktische organisatie van SecureFeed verder uitgewerkt. Bedrijven in de diervoedersector kunnen zich vanaf september dit jaar aanmelden als deelnemer. Het streven is dat SecureFeed vanaf januari 2015 operationeel is.

Met dank aan De Molenaar en Nevedi (zie ook www.nevedi.nl ).