DBV: Internationalisering voor Duitse zuivelketen

1335_germanyDe toekomst van de Duitse zuivelketen ligt in de handen van de wereldwijde markt. Dat is de belangrijkste conclusie van voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse boerenbond DBV en vertegenwoordigers van de zuivelindustrie.

Vakforum Zuivel

Rond 250 deelnemers waren afgekomen op het Vakforum Zuivel tijdens de Grüne Woche in Berlijn. Het einde van de melkquotering per 31 maart aanstaande betekent dat de sector internationaal nieuwe afzetmarkten moet gaan ontsluiten. De gevolgen van het Russische importembargo maken nog eens duidelijk, dat de melksector zich in de toekomst nog breder moet opstellen. Duitse melkproducten hebben een hoge kwaliteit en zijn daarom wereldwijd gevraagd. De sector moet deze kans dan ook benutten. Vooral landen buiten de EU met een sterk groeiende middenklasse staan daarbij centraal.

Voorzitter DBV

Rukwied: “De melkveehouders richten zich op de markt. De politiek moet hen daarbij ondersteunen, waarbij de veehouders niet te maken moeten krijgen met overtrokken eisen. Wanneer het de sector met eigen initiatieven zoals het kwaliteitsborgingsprogramma QM-Milch, lukt om zich steeds verder te ontwikkelen, dan mag de concurrentiekracht van de bedrijven niet door steeds nieuwe maatregelen rond de milieu- en dierenbescherming in gevaar worden gebracht.”

Meerwaarde

Volgens de deelnemers aan het forum moeten aanvullende eisen aan duurzaamheid ook de melkveehouders meerwaarde opleveren. Ten slotte waren veehouders en zuivelbedrijven het daarover eens dat ze gezamenlijk nog een grote opgave hebben. Dat is het publiek tonen hoe de dierhouderij en melkverwerking er feitelijk uitziet en dat los van alle romantische plaatjes. De groeiende maatschappelijke interesse in de methoden van melkproductie en -verwerking wordt door melkveehouders en zuivelondernemingen begrepen als een opdracht tot grotere openheid.

Met dank aan DBV en ZuivelZicht.