Synlait uit NZ vergroot winst

melk en melkdruppelsSynlait uit NZ heeft afgelopen boekjaar een winst gemaakt van 19,6 miljoen NZD na belastingen, 8,1 mln meer dan een jaar eerder. Daarmee maakte de Nieuw-Zeelandse melkverwerker zijn laatste naar beneden bijgestelde prognose in mei waar. De totale omzet bedroeg $600 miljoen, een toename van $180 miljoen.

Ook volop in China actief

Bij de presentaties van de jaarcijfers maakt Synlait bekend dat het een voorwaardelijke overeenstemming heeft bereikt om een aandeel van 25 procent te nemen in de Chinese distributeur van babyvoeding Sichuan New Hope Nutritional Foods. Daarmee hoopt de melkverwerker zich een betere positie te verwerven op de Chinese babyvoedingsmarkt. Het boekjaar liep tot 31 juli. Synlait verwerkte 49,9 miljoen kilo milksolids, een toename van 3,1 miljoen kilo. De inkomsten waren hoger dan verwacht, vooral dankzij hoge prijzen in het begin van het financiële boekjaar, aldus voorzitter Graeme Milne. Maar de melkverwerker had moeite om marges te halen op gespecialiseerde ingrediënten. Bovendien had de afdeling nutritionals last van de veranderende regelgeving op de Chinese markt. Beide ontwikkelingen drukten de goede resultaten in het eerste deel van het boekjaar, waardoor het bedrijf de winstprognoses meerdere keren naar beneden moest bijstellen.

Grondstof voor babyvoeding

Synlait had afgelopen jaar veel last van de sterke Nieuw-Zeelandse dollar en de prijsschommelingen op de wereldzuivelmarkt. Ook wacht het beursgenoteerde bedrijf, waarin FrieslandCampina een aandeel heeft van 10 procent, nog altijd op groen licht van de Chinese autoriteiten om babyvoeding te mogen exporteren naar China. Over de toekomst toonde de melkverwerker zich bij de presentaties van de jaarcijfers niettemin optimistisch. Naast de plannen om een aandeel te verwerven in Sichuan New Hope Nutritional Foods, loopt de levering van grondstoffen aan zuivelverwerkers goed, aldus algemeen directeur John Penno. Synlait levert ingrediënten voor babyvoeding aan vier grote producenten en is met alle vier in gesprek om meer volumes te leveren en bij te dragen aan producten met meer toegevoegde waarde.

Synlait betaalt geen dividend in lijn met de vastgestelde strategie om winst te investeren in het bedrijf, aldus ZuivelZicht.