Acties van boeren tijdens Ronde van Vlaanderen

Stop de waanzin (Belgie)Ook tijdens de Ronde van Vlaanderen hebben boeren actie gevoerd langs het parcours van dé Vlaamse wielerklassieker. Hiermee blijven de boeren aandacht vragen voor de onhoudbare situatie waarin ze zijn terechtgekomen. Diverse milieu- en natuurmaatregelen bemoeilijken hun bedrijfsvoering.

Boerenbond

“Nieuwe regelgeving verhindert om in de meest optimale omstandigheden teelten te zetten, te verzorgen en te oogsten. Dit drukt danig op de rentabiliteit en dus op het inkomen van vele familiale boerenbedrijven. Sommige maatregelen gaan zelfs zo ver dat ze de productiekost onhaalbaar hoog opdrijven of dat bepaalde veehouderijen hun activiteiten moeten stoppen. De ondergrens van de leefbaarheid is voor vele Vlaamse landbouwbedrijven bereikt,”, zo stelt Boerenbond in hun mededeling.

Onder kostprijs

“Tegelijk blijven de prijzen aan boer onder druk staan. Vlees, melk, fruit, groenten, granen, aardappelen en andere akkerbouwteelten worden niet naar waarde betaald. Eerlijke prijzen zijn ver te zoeken. De prijs aan boer ligt te vaak onder kostprijs. Minder opbrengst per hectare, stijgende kosten en een te lage prijs per producteenheid (kg of liter) resulteren in een voortdurend dalend inkomen. Zo kan het niet langer voor onze Vlaamse land- en tuinbouwers. De situatie is onhoudbaar op vele bedrijven.”

Voedselveilig

Boerenbond wijst er op dat al te vaak wordt vergeten dat onze landbouw de basis vormt van voeding. “Een landbouwsector onder druk, betekent een hele voedselketen onder druk. Vraag is of Vlaanderen kiest voor een eigen kwaliteitsvolle, voedselveilige, betaalbare voedselvoorziening. Kiest Vlaanderen voor eigen voedselproductie, dan moeten de productieomstandigheden haalbaar en het inkomen voor boer leefbaar zijn. Daarom de acties tijdens de voorjaarsklassiekers. Die slingeren zich trouwens niet toevallig tussen de akkers en de weiden. Het parcours, en dus het landschap, is mee vorm gegeven door de Vlaamse land- en tuinbouw”, zo wordt gesteld.

Net zoals tijdens de Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem en de driedaagse van De Panne zijn weer honderden tractoren langs het parcours van de Ronde van Vlaanderen geplaatst. Ook zwarte vlaggen en stropoppen moesten de aandacht trekken. Op die manier lieten de boeren hun noodkreet opnieuw horen.

Met dank aan LandbouwLeven.