Beste melkveehouders en geïnteresseerden,

Europese vlaggenDe Associatie van Melk producenten in de Po vallei ( APL – Associazione Produttori Latte della Pianura Padana) zal met zuivelproducten, worst en meer boerderijproducten van hun eigen bedrijven aanwezig zijn op de EXPO te Milaan, samen met Copagri.

EXPO Milaan

Zes maanden lang – van mei tot oktober 2015 – hebben consumenten uit de gehele wereld de kans om deze “Made in Italy” producten te proeven die de Italiaanse boeren zelf hebben geproduceerd. Overdag wordt de expositie opgeluisterd met kookshows door beroemde chef-koks. Bezoekers van het APL paviljoen kunnen ambachtelijk ijs proeven of pizza gemaakt door Giorgio Sabbatini, de befaamde Wereldkampibij het projoen Pizza-chef van 2012. “De faire Melk” zal ook een belangrijk onderdeel uitmaken van deze EXPO en wordt aangeboden in een kleine 200 ml verpakking als meeneem snack. Het “Buono e Onesto” – goed en fair – project (zoals De faire Melk in Italië wordt genoemd) verlegt haar grenzen, wat het ons mogelijk maakt om nieuwe bevolkingsgroepen te bereiken zoals scholen, met een project dat informatie geeft over een goed, gezond en natuurlijk voedselpatroon.

Conferentie 23 juni

Onder de EXPO evenementen valt een “De faire Melk” conferentie op 23 juni waar vertegenwoordigers zullen zijn van de European Milk Board, producenten uit binnen- en buitenland, sleutelfiguren uit de melk- en zuivelsector en de handel, en vertegenwoordigers uit de landen die “De faire Melk” op de markt brengen. Zij zullen hun producten onder het “Faire Melk” label uitstallen en krijgen de gelegenheid te vertellen hoe zij de markt opgaan met “De faire Melk” in hun eigen land. Tijdens het evenement zal tevens de Gouden Faironika worden uitgereikt, een prestigieuze prijs voor personen die een grote bijdrage hebben geleverd aan duurzame voedselproductie.
Van 24 tot 28 juni zal de APL in samenwerking met de European Milk Board een “De faire Melk” week houden. De landen die betrokken zijn ect worden dan in staat gesteld hun producten aan te bieden op het paviljoen tijdens de openingstijden van de EXPO.

Wereld Melk Top

Het grote afsluitende evenement is de Wereld Melk Top, die gepland staat voor donderdag 15 oktober 2015, en zal worden bijgewoond door vertegenwoordigers van de European Milk Board, politici en boeren uit binnen- en buitenland. De aanwezigen zullen discussiëren over diverse economische ideologieën, de diverse melk- en zuivelsystemen en speculatie in de voedingssector. Ontwikkelingslanden zullen ook aanwezig zijn om vanuit hun marktperspectief mee te discussiëren. Het thema van het debat zal zijn: “Hoe moet het beleid voor de melk- en zuivelsector eruit zien?”

Zuivelcrisis

De situatie op de zuivelmarkt maakt duidelijk dat de besluitnemers iets moeten doen. In Italië houdt de zuivelcrisis onophoudelijk aangemiddelde prijs voor rauwe melk ligt nog steeds beneden de 36 cent per liter en is sinds begin dit jaar begonnen te dalen en ligt veel lager dan vorig jaar. De gemiddelde kaasprijzen zijn onveranderd sinds begin 2015, maar liggen beneden het niveau van voorgaande jaren.
Tot slot wil ik deze gelegenheid aangrijpen om twee nieuwe leden van de European Milk Board te verwelkomen– de organisaties uit Letland en Litouwen. De Baltische landen lijden direct onder de gevolgen van de Russische importban en worden zeer door deze crisis getroffen. De melkprijzen zijn nog nooit zo laag geweest. Samen staan we sterker en samen vechten we door voor onze toekomst!

Roberto Cavaliere, EMB Bestuurslid en president van APL Italië.