Brief van EMB over exportkansen EU zuivel

Beste melkveehouders en geïnteresseerden,

Politiek

Sinds 1 april heeft de Europese melkmarkt geen vangnet meer. Daarom lieten we tijdens onze actiedag op 31 maart – de laatste dag van het melkquotum – de Europese vlaggen halfstok zakken. Om één ding heel duidelijk te stellen: we ‘rouwden’ niet om de afschaffing van het melkquotum; we betreuren het ontbreken van een functionerend systeem voor de tijd ná het melkquotum! Omdat tot dusver politici niet in staat blijken te zijn geweest om een geschikt marktinstrument te implementeren om crises te voorkomen. We denken dat melkveehouders in diverse EU landen hun productie sterk uit zullen breiden. Teveel melk op de markt betekent altijd een prijsval – de volgende marktcrisis is onvermijdelijk!

Export

Volgens prognoses zal de vraag naar zuivel in de EU de komende jaren verder dalen. De “exportkansen” in de “nieuwe markten in Azië en Afrika”, die door alles en iedereen worden gepredikt, zijn geen duurzame oplossing voor de Europese melkmarkt. Eenzijdige logo-EMB-300x192exportoriëntatie is korte termijn visie en onzeker, om maar niet te spreken van de negatieve invloed op de locale productie in deze derde landen.

De ledenorganisaties van de European Milk Board wilden met de maanwake voor het Europese Parlementsgebouw een duidelijk signaal afgeven tegen de lofzangen en overwinningsleuzen van de traditionele boerenorganisaties en de zuivelindustrie. Wij vrezen dat de multinationals en de banken het na 1 april voor het zeggen hebben. De Europese melkveehouders zijn nu al niet in staat om hun kosten te dekken. In België ontvangen we momenteel tussen de 25 en 27 eurocent per liter melk terwijl onze kostenstudie aantoont dat de productiekosten gemiddeld 46 cent zijn! In de toekomst zullen steeds meer melkveebedrijven verdwijnen.

MVP

De melkmarkt heeft crisisinstrumenten nodig na de melkquotering. Ons Markt Verantwoordelijkheid Programma is een solide, goed doordacht mechanisme om op adequate wijze te reageren op dreigende marktcrises. De komende maanden zullen uitwijzen hoe de melkmarkt zich ontwikkeld. Bij de EMB zullen we nadrukkelijk de markt in het oog houden en zijn we er klaar voor om, zodra dit nodig is, een sterk signaal af te geven naar de melkveehouders.

Erwin Schöpges, Lid van het EMB bestuur