NZ: Ook prijsverlaging bij Westland Milk

Milk New ZealandWestland Milk, na Fonterra de grootste coöperatieve melkverwerker van Nieuw-Zeeland, verlaagt de seizoensmelkprijs naar 4,90 tot 5,10 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids.

Beter dan Fonterra

Met de verlaging doet Westland Milk het nog altijd beter dan Fonterra die een seizoensmelkprijs afgeeft van 4,70 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids. Tot de nu aangekondigde verlaging ging Westland Milk nog uit van een seizoensprijs van 5 tot 5,40 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids. De melkprijzen van beide melkverwerkers ligt voor melkveehouders onder het break-even-point. Zuivelorganisatie DairyNZ heeft berekend dat de gemiddelde melkveehouder een melkprijs van 5,40 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids nodig heeft om aan al zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Global Dairy Trade

CEO Rod Quin van Westland Milk verklaarde dat een prijs van 5,20 Nieuw-Zeelandse dollar nog mogelijk leek, maar de laatste veilingen van de Global Dairy Trade hebben duidelijk gemaakt dat de sentimenten op de markt weer zijn veranderd. Het ingezette prijsherstel op de GDT is op de laatste veilingen teniet gedaan. Naast de dalende prijzen voor de zuivelgrondstoffen heeft Nieuw-Zeeland te maken met een sterke dollar, die ongunstig is voor de export. Voor de komende maanden verwacht Quin dat Europese producenten de toon zullen zetten door grondstoffen tegen lage prijzen aan te bieden om zo een piek in de melkproductie weg te werken.

Met dank aan de redactie van ZuivelZicht.