Prijsverlaging Fonterra doet zeer in NZ

fonterra-logo-white-textFonterra heeft opnieuw de seizoensmelkprijs verlaagd. De grootste melkverwerker van Nieuw-Zeeland heeft de prijs vastgesteld op 4,50 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolid. Dat is een verlaging van 20 dollarcent.

Ontwikkelingen negatief

Fonterra komt met de aankondiging een dag nadat Westland Milk ook een daling van de melkprijs bekend maakte (naar 4,90 tot 5,10 Nieuw-Zeelandse dollar kilo milksolids). De melkverwerkers verklaren de aanpassing met ontwikkelingen op de internationale zuivelmarkt. Fonterra-voorzitter John Wilson lichtte toe dat de prijzen voor producten die bepalend zijn voor de melkprijs die Fonterra uitbetaalt, sinds februari met 23 procent zijn gedaald op de veilingen van de Global Dairy Trade.

Weer tegenvaller

De bijstelling naar beneden volgt na teleurstellende halfjaarcijfers die Fonterra vorige maand bekend maakte. Toen kondigde de melkverwerker aan dat het dividend dat ze uitbetaalt aan de melkveehouders met 5 dollarcent daalt naar 20 tot 30 cent. Die bijstelling kwam Fonterra op veel kritiek te staan van de leden-melkveehouders. Ze verwijten de melkverwerker dat ze onvoldoende waarde toevoegt aan de melk die ze verwerkt.

Grote teleurstelling

De nu aangekondigde verlaging stelt melkveehouders opnieuw teleur. “De melkprijs van 4,70 dollar was al crisis, dus is dit een nog zwaardere klap,” reageerde voorzitter Russel MacPherson van de Federated Farmers op het Zuidereiland. “En dit is niet alleen teleurstellend voor ons, maar voor het hele Zuidereiland, want de hele economie is afhankelijk van de zuivel.”

Beneden kostprijs

Door de lage melkprijs en het naar beneden bijgestelde dividend krijgen Fonterra-boeren 4.70 tot 4.80 Nieuw-Zeelandse dollar uitbetaald per kilo milksolid. Zuivelorganisatie DairyNZ heeft berekend dat de gemiddelde melkveehouder een melkprijs van 5,40 Nieuw-Zeelandse dollar per kilo milksolids nodig heeft om aan al zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Met dank aan ZuivelZicht.