Opvallend: kritiek BTK op aanbindstallen in Duitsland

Koeien aanbindstalKritiek op aanbindstal melkkoeien in Duitsland. In de Duitse melkveehouderij is grote beroering ontstaan over de visie van de Duitse dierenartsenkamer (BTK) dat de aanbindstal voor melkkoeien op basis van de huidige wetenschappelijke inzichten niet meer van deze tijd is.

Dierenartsen

De BTK – die de belangen behartigt van ca. 37.000 praktiserende dierenartsen, dierenartsen bij de Duitse overheid en wetenschappers op het vlak van diergezondheid en dierenwelzijn – toont zich fundamenteel voorstander van open loopstallen waar de dieren zich vrijelijk kunnen bewegen. De organisatie wijst erop dat aanbindstallen vooral op kleinere melkveebedrijven voorkomen. En daar zit hem de pijn. In Hessen wordt bijna 50 procent van de melkkoeien in aanbindstallen gehouden, in de zuidelijke deelstaten Beieren en Baden-Württemberg is dat aanzienlijk meer.

Dierenwelzijn

Maar gezien de stand van de wetenschap vindt de BTK een totale beëindiging van de dierhouderij in aanbindstallen gewenst. De organisatie roept de Duitse wetgever op om de houderij van runderen ouder dan zes maanden door heldere regels rechtszekerheid te verschaffen. De houderij in aanbindstallen moet via een op dierenwelzijn gerichte overgangsfase worden verboden. Ook kunnen aan de eigenaren van aanbindstallen sancties worden opgelegd in het kader van de cross compliance-controles voor de directe EU-inkomenssteun van de EU, vindt de BTK.

Met dank aan Zuivelzicht voor dit opvallende bericht.