Rabobank: laagste melkprijs nu in Nieuw-Zeeland

logo RabobankNieuw-Zeeland heeft de laagste melkprijs op dit moment. De melkveehouders in Nieuw-Zeeland hebben de meeste last van de lage prijzen op de internationale zuivelmarkt. Zij krijgen een melkprijs die 39 en 57 procent lager ligt dan in respectievelijk Nederland en de Verenigde Staten.

Rabobank

Dat stelt Rabobank Nieuw-Zeeland in zijn kwartaalbericht. De bank verwacht in het eerste begin van 2016 een herstel van de internationale zuivelmarkt. Dat is een maand of drie later dan eerdere prognoses van de bank. Volgens onderzoeker Hayley Moynihan van de bank is er nog steeds te veel melk op de markt. “De productie groeit nog altijd harder dan de vraag.” Pas in het tweede kwartaal van 2016 verwacht Rabobank een sterker herstel van de prijzen. Tot zo lang moeten de melkveehouders in Nieuw-Zeeland het doen met een melkprijs die voor de meesten niet kostendekkend is. Rabobank verwacht dan ook dat melkveehouders gaan besparen op (aanvullend) voer. Ook zullen er boeren zijn die laag productieve koeien naar de slacht gaan brengen, verwacht de bank.

Weer China

Dit zou betekenen dat de groei van de melkproductie in het volgende melkseizoen in Nieuw-Zeeland met 2 procent daalt, aldus de bank. Tel daarbij op de verwachting dat ook in de VS de productie daalt en het surplus aan internationale melkaanvoer neemt af wat bijdraagt aan het herstel van de markt. Zeker ook als de vraag weer aantrekt. En dat moet gaan gebeuren als de huidige voorraden (China) verdwijnen. In deze prognose gaat de bank er vanuit dat de prijs voor een ton volle melkpoeder met 40 procent stijgt naar US$ 3.450 in het tweede kwartaal van 2016.

Met dank aan Rabobank Nieuw-Zeeland.