Australië: Murray Goulburn en beursgang

Australie zuivelfabriek GBMurray Goulburn vraagt goedkeuring aan haar leden voor een beursgang. De Australische melkverwerker Murray Goulburn houdt op 8 mei een buitengewone algemene ledenvergadering over de plannen om een beleggingsfonds op te richten.

Beleggingsfonds

Via het fonds wil de coöperatie 500 miljoen Australische dollars (€ 350 miljoen) ophalen van de kapitaalmarkt. Deze week brengt de melkverwerker de details van de beursgang naar buiten. Als meer dan vijftig procent van de leden instemt met het fonds, dan zet Australisch grootste zuivelconcern de plannen door. Murrray Goulburn heeft het kapitaal nodig om het strategisch plan ‘Vision and Strategy 2017’ uit te voeren.

Fonterra

De melkverwerker kijkt bij de ontwikkeling van de plannen nadrukkelijk naar het aandeelhoudersfonds dat de Nieuw-Zeelandse melkverwerker Fonterra in 2012 oprichtte. Zo houden de Australiërs gelijk aan het Fontera-model de zeggenschap van de melkveehouders in tact door aan de aandelen van de leden stemrecht te koppelen. Het beleggingsfonds geeft alleen aandelen uit met economische rechten. Anders dan de Nieuw-Zeelanders koppelt Murray Goulburn het dividend dat wordt uitgekeerd aan de melkprijs die Murray Goulburn uitbetaalt.

Met dank aan ZuivelZicht.