NZ-onderzoek: Fonterra wel of niet te machtig?

fonterra-logo-white-textDe New Zealand Commerce Commission gaat de macht van Fonterra op de markt van de melkverwerking in Nieuw-Zeeland onderzoeken.

Restructing Act

De commissie is om het onderzoek gevraagd door de ministers Nathan Guy (Industrie) en Paul Goldsmith (Handel en Consumentenzaken). De bewindslieden willen duidelijk krijgen of de Dairy Industry Restructing Act goed functioneert. De wet, die werd opgesteld bij de vorming van Fonterra in 2001, is bedoeld om de dominantie van ’s lands grootste melkverwerker op de markt van de melkverwerking te reguleren. “De zuivelindustrie is een belangrijk onderdeel van onze economie en we hebben in de afgelopen jaren een geweldige groei gezien in deze sector”, aldus Guy. “Met dit onderzoek willen zien of er voldoende concurrende werking is op de markt, zoals bedoeld in de wet.”

Melkprijsbeleid

Volgens de Act moet minstens 20 procent van de melk die wordt geproduceerd op melkveebedrijven op het Noorder- en Zuidereiland worden verwerkt door onafhankelijke melkverwerkers. In recente berichtgeving wordt gemeld dat nu ongeveer 87 procent van de geproduceerde melk in Nieuw-Zeeland wordt aangevoerd bij Fonterra. De Commerce Commission, die Fonterra vorig jaar nog op de vingers tikte over tekortschietende transparantie over het melkprijsbeleid, gaat in juni aan de slag met het onderzoek en hoopt februari van het volgend jaar met een eindrapport te komen. Als de commissie tot de conclusie komt dat de concurrentie op de interne markt ontoereikend is, dan komt ze met aanbevelingen of de marktaandeelbepalingen in de wet moeten worden herzien.

Met dank aan ZuivelZicht voor dit opvallende bericht.